U  povodu Međunarodnoga dana mladih koji se obilježava  12. kolovoza, Centar za održivi razvoj Imotski i K.U.M. Proložac organizirali su okrugli stol „A di su tu mladi?“ na temu položaju mladih u društvu s naglaskom na ruralne krajeve odnosno područje Imotske krajine.

Dvadesetak sudionika u raspravi nakon uvodne prezentacije koju su održali predsjednik K.U.M -a Hrvoje Grbavac Garac i izvršna direktorica COR-a Snježana Petrušić, iznijeli su vlastita iskustva i stavove vezane za relevantnu temu.

S obzirom da su na okruglom stolu sudjelovali različiti dionici društva, vladajući i oporbeni političari, djelatnici škola, poduzetnici, predstavnici javnih ustanova, stavovi i zaključci su se kroz raspravu razilazili no sve u demokratskom tonu i s konačnim, istim zaključkom kako su mladi uistinu resurs u koji treba ulagati te kako je trenutna situacija nezadovoljavajuća.

Unatoč iznimnim angažmanima pojedinaca iz svih sfera društva, sustavan plan koji će biti okosnica sigurnosti i razvoja mladih u društvu, ipak ne postoji ili je nedostatan. Više mjera, ulaganja, razumijevanja i općenito brige o iznimno bitnoj i pokretačkoj društvenoj skupini rezultirat će u konačnici društvom koje počiva na zdravim temeljima. Sudionici okruglog stola posebnu odgovornost daju dionicima lokalne vlasti te su suglasni u stavu kako institucije moraju osigurati potrebne uvjete za o(p)stanak mladig čovjeka u ruralnim krajevima s naglaskom na zapošljavanje, poticaje , infrastrukturu i cjelokupnu atmosferu koja bi mlade motivirala na ostanak u ruralnim krajevima. Također, uvjeti u kojima mladi egzistiraju, nisu jednaki te se posebna pažnja treba posvetiti tome, jedan je od zaključaka okruglog stola.

FOTOGALERIJA