Pučko otvoreno učilište “Obzor” u suradnji s partnerima Agencija Han Vrana, F-tours International d.o.o. i H.L. Dvorac d.o.o. na području Zadarske i Splitsko-dalmatinske županije provodi projekt “Nove vještine – nove mogućnosti”.

U sklopu projekta razvijena su četiri suvremena programa osposobljavanja namijenjena nezaposlenim osobama mlađim od 25 i starijim od 54 godine – program osposobljavanja za poslove barmena i sommeliera, dva kuharska – tradicionalna mediteranska kuhinja sa suvremenim odmakom i utjecajem antičke kulture i tradicionalna mediteranska kuhinja s modernim odmakom i utjecajem osmanske kuhinje, te osposobljavanje za conciergea, odnosno recepcijske poslove u hotelima visoke kategorije koji uključuje organizaciju poslovanja poduzeća, marketing u turizmu te poslovnu komunikaciju. – Nastava počinje 1. ožujka, a prijave su u tijeku. Teorijska nastava će se održati na našem Učilištu na adresi Kopilica 21a u Splitu, dok će se praksa odvijati u objektima naših projektnih partnera. Odabrali smo vrsne predavače i profesionalce koje pripremamo za mentoriranje – doznajemo od Mirke Baničević Čelar, ravnateljice Učilišta “Obzor”.

Gdje će se održavati praktična nastava?

– U Heritage hotelu Martinis Marchi na Šolti, Heritage Hotelu Maškovića Han u Pakoštanima, Fabrique Pubu i Terminalu F Splitu. Točna lokacija ovisi o odabranom programu, kao i prebivalištu polaznika jer ćemo svima omogućiti smještaj. Moram spomenuti da će i svi ostali troškovi, poput liječničkog pregleda, izrade sanitarne iskaznice, priručnik, putni troškovi, radna odjeća te svi potrebni materijali biti osigurani – odgovara ravnateljica Baničević Čelar, te dodaje: – U praktični dio nastave uključili smo i obilazak lokalnih uzgajivača hrane te gastronomske prezentacije. Naglašavam da postoji mogućnost zapošljavanja u spomenutim objektima.

Koji je cilj projekta?

– Opći cilj projekta je pridonijeti zapošljavanju nezaposlenih osoba povećanjem njihove konkurentnosti pohađanjem suvremenih obrazovnih programa u sektoru turizma i ugostiteljstva. Osobe koje se prijave na programe koje nudite moraju biti nezaposlene?

– Da, program je namijenjen nezaposlenima, tako da u trenutku upisa trebaju biti nezaposleni, no ako tijekom pohađanja programa stupe u radni odnos, svejedno mogu nastaviti pohađati odabrani program. Ipak je glavni cilj ovog projekta, vrijednog 1.769.028 kuna i financiranog iz Europskog socijalnog fonda, doprinijeti zapošljavanju nezaposlenih, i zato eventualna promjena statusa za vrijeme pohađanja programa neće predstavljati problem – dodaje naša ravnateljica “Obzora”. S obzirom na to da su obrazovni sadržaji koje nudimo u navedenim programima prilagođeni potrebama tržišta rada, ali i samih polaznika, ishod će, nadam se, biti kvalitetan kadar kojemu će stečena znanja i vještine biti od velike koristi prilikom budućih prijava za posao, a postoji mogućnost zaposlenja i u objektima u kojima se odrađuje praktični dio.

Slobodna Dalmacija